Herenhuis Minard: symbiose tussen restauratie, renovatie en innovatieve architecturale ingrepen

Herenhuis Minard, Gent

Wonen, werken, ontspannen. In het herenhuis Minard was het al goed leven in 1851. Na restauratie, renovatie en enkele innovatieve architecturale ingrepen is de eengezinswoning opnieuw een oase in hartje Gent. Vandaag slaap, eet, vergader, zwem en fitness je tussen waardevol erfgoed.

Een huis met een dubbelleven


In het herenhuis Minard, in 1851 ontworpen door de bekende Gentse architect Louis Minard, zijn de sporen van een dubbelleven nog duidelijk zichtbaar. In die tijd mochten huisbedienden immers hun bourgeois oversten niet in de weg lopen. De brede en smalle, gebogen en rechte, lichte en donkere trappen zijn stille getuigen van de aparte circulatie. Gefundenes Fressen voor aNNo. Historische ruimtewerkingen als deze doen ons erfgoedhart steeds iets sneller kloppen. aNNo staat in voor de totale renovatie en neemt ook het interieurontwerp op zich.

Organische verbinding tussen en oud en nieuw


De aparte circulatie voor het personeel vormt de kapstok voor een nieuw programma. De aanbouw die werd bijgebouwd tegen de achtergevel blokkeerde de relatie van de historische ruimtes op het gelijkvloers met de koer. Afbraak betekent een volledig nieuw verhaal. De sous-sol krijgt een belangrijke upgrade tot keuken en leefruimte. Een grote trappenpartij leidt naar de tuin. Een organische verbinding tussen het historische gedeelte en de nieuwbouw achteraan in de tuin. 

De koetsdoorgang, inkomhal en salons herstellen we samen met gespecialiseerde aannemers, in hun oude glorie. Letterlijk. Sommige elementen behouden hun patine. 

Fitnessen en zwemmen in het achterhuis


Kortom, een radicaal nieuwe indeling van de woning ontstaat: leven in de sous-sol, werken op de bel-etage, slapen op de eerste en tweede verdieping, atelier en werkplek op zolder en sport en ontspanning in het achterhuis. Een hedendaagse vertaling van de woonfuncties van weleer. 

Interieur met oog voor detail en functionaliteit


De restauratie en renovatie van huis Minard sluit naadloos aan bij de expertise van aNNo. Maar voor het eerst krijgen we de kans om de ruimtelijkheid en de afwerking van het interieur volledig op elkaar af te stemmen. Een opportuniteit die we gretig in handen nemen. Met oog voor detail en functionaliteit ontwerpen we het interieur. Het resultaat mag er zijn: prachtig gedecoreerde salons, authentieke ornamenten doorheen het huis, spiegelkasten, dressings, een zithoek voor kinderen, marmer in de badkamer. 

Bouwheer met een hart voor erfgoed


Van ontwerp tot interieurafwerking, tijdens heel het proces krijgen we het vertrouwen van de bouwheer. Zoals steeds investeren we in de visualisatie van het ontwerp. Met plannen, schetsen en een maquette op schaal 1/50 maken we ons verhaal concreet.


foto's realisatie door Barbara Joseph, Hannelore Veelaert