MANIFESTO

some words we swear by

aNNo architecten gelooft in de maatschappelijke & inspirerende kracht van historische monumenten, erfgoed en merkwaardige gebouwen. aNNo is overtuigd dat deze sites bijdragen aan de actueel beoogde maatschappelijke veranderingen (climate change, verdichting, circulair bouwen, …). aNNo ambieert daarom om deze oude sites met open vizier toekomst gericht te bewaren of inspirerend te herbestemmen. 


De restauratie-architecten en ontwerpers van aNNo vertrekken steeds vanuit het geheugen van de plek (deep learning). We onderzoeken de verhalen, de betekenissen, de unieke of latente kwaliteiten. Het lezen van de biografie van de plek vormt de inspiratiebron voor een scenografische en architecturale verkenning. 


aNNo waardeert “wat er al is” vanuit ecologische of culturele motieven. Waar nodig completeren we historische sites met nieuwe ingrepen. Op basis van ontwerpend onderzoek vanuit het principe “design by reference”. De ontwerpen reactiveren daarbij historische contexten om nieuwe ervaringen en vertellingen te creëren.


We renoveren en herstellen, we restaureren en verbouwen, we cureren en vertellen, maar we ontwerpen ook bewust nieuwe interventies in onze zoektocht naar het voorstellen van betekenisvolle oplossingen voor onze opdrachtgevers. Ontwerpbeslissingen zijn daarom steeds weloverwogen en op maat van de plek. Ze dienen meerdere doelen en randvoorwaarden tegelijk.

WERKWIJZE

van droom tot opgeleverd project

1 Een verbouwing in de startblokken? En spreken de projecten die je terugvindt op onze website je aan? Aarzel niet om ons te contacteren.

2 Het gebouw en zijn plek begrijpen, biedt ons inzichten en inspiraties die ons verder helpen bij het eerste ontwerpend onderzoek waarin we jouw ambities aftoetsen aan deze lezing.

3 Met het oog op de realisatie van het project en de vergunbaarheid, betrekken we de nodige vergunningverlenende diensten zo vroeg mogelijk.

Om het project goed in beeld te brengen, maar ook om verschillende opties te testen, werken we regelmatig aan de hand van schetsen, maquettes, 3D beelden, collages,…

5 Na het indienen van de omgevingsvergunning werken we het project technisch verder uit, klaar voor de opstart van de uitvoering.

6 We adviseren en ondersteunen jou bij het vergelijken van offertes van aannemers zodat jij een onderbouwde keuze kan maken. Ook bij het opvolgen van de werf geloven we sterk in transparante en open communicatie.

7 Ook na de oplevering zijn wij nieuwsgierig hoe jij als opdrachtgever het project ervaart. De evaluatie van een project leidt tot het verbeteren van processen, samenwerkingen,… ONZE EXPERTISE

aNNo architecten als meerwaarde

 De methodiek van aNNo stimuleert procesmatig denken en ontwerpen zodat ideeën en programma’s worden omgezet in concrete en wervende acties. Voor bijzondere deeltaken werkt aNNo met gespecialiseerde onderaannemers (stabiliteit, technieken, akoestiek, EPB, …).


Vanuit onze procesgerichte ingesteldheid kan aNNo architecten, op kwalitatief hoogstaande wijze alle facetten van architectuur- en studieopdrachten voor historische monumenten en gebouwen coveren voor private en publieke opdrachtgevers o.a.:


Haalbaarheidstudies; Herbestemmingsonderzoeken; Omgevingsvergunningen (Vlaanderen) en permis unique (Brussel); Masterplannen; Meerjarenplannen; Interieuropdrachten en maatmeubilair; Ontwerpstudies; Opmetingen; Inventarisatie en waardestelling van het erfgoed; Bouwhistorische onderzoeken; Technische schadediagnose en coördineren van technische vooronderzoeken en materiaaltechnische studies; Energie-audits voor historische monumenten; Beheersplannen voor onroerend erfgoed, monumenten & landschappen; Begeleiden van erfgoedpremie trajecten voor onderzoek, onderhoud en restauratie van onroerend erfgoed; Coördinatie van interdisciplinaire studieteams en werfopvolging


Voor elk project wordt door aNNo in overleg met de opdrachtgever een plan van aanpak (maatwerk) opgesteld. 

ONS ATELIER

welkom bij de poel

aNNo is een van de founders van en opereert vanuit de coworking space De Ontwerppoel in hartje Gent.  Wij in “de poel” geloven in een organische vorm van coworking, over de grenzen van de disciplines heen.

Maak kennis met een gedeelde open ruimte als trigger naar inspiratie en creatieve ontwerpen. Verschillende bureaus samen met respect voor elkaars focus. De verrijking van andere inzichten in een open landschapskantoor maakt ons wendbaar. En tegelijk het efficiënt delen van materialen en ruimtes. Samen werken, samen delen. En samen vieren.

Al sinds 2011 - Coworking avant la lettre. Intussen met ca. 40 poelers op bijna 1.000 m2. Coworking door het te doen. 

En het wordt steeds beter.

TEAM ANNO

there's no i in team

aNNo bestaat uit een team restauratie-architecten die bijkomende studies in monumentenzorg combineren met een pro-actieve houding naar ontwerpend onderzoek. Daarnaast is het team versterkt met inhouse interieurarchitecten. aNNo covert hiermee alle facetten van herbestemming: gaande van casco-restauratie tot en met interieurarchitectuur en meubelontwerp.

ons team