Herbestemming Fnac: werken en winkelen in de geest van Léon Stynen

Gebouw Leon Stynen, Gent

Zowat elke Gentenaar kwam er wel eens over de vloer: de voormalige Fnac op het einde van de Veldstraat. Maar wie weet nog dat dit winkelpand een ontwerp is van het bekende architectenduo Léon Stynen en Paul De Meyer? Tijd voor een eerherstel. Het pand krijgt een herbestemming en twee extra toplagen. Een herinterpretatie of zeg gerust: een hommage aan de architecten.


Brutalistische trekpleister in de winkelstraat

Voor een boek of een cd kon de Gentenaar tot 2018 in de Fnac terecht. De iets oudere modeliefhebber kocht er tussen 1986 en 1981 een broek of een vest van het merk C&A. Met dank aan architect Léon Stynen. Begin jaren 60 realiseert hij samen met Paul De Meyer maar liefst negen C&A-panden in brutalistische bouwstijl. Een contrast met wat toen gangbaar was, namelijk gesloten gevels boven de winkelruimtes op het gelijkvloers. Stynen en De Meyer, geïnspireerd door Le Cobusier, maken hier komaf mee. Met een betonnen gevelraster van ongelijke en afwisselende openingen trekken ze de beslotenheid open. Het eerder monotone straatbeeld krijgt wat meer expressie en een speels accent. Ook de glazen gevel op het gelijkvloers springt in het oog. In Gent wordt de inkom een overdekte wandelzone met vrijstaande vitrine. Deze pui ondergaat door de jaren heen enkele drastische ingrijpen.


Werken en winkelen

Vandaag krijgt het pand een grondige herbestemming. De haalbaarheidsstudie van aNNo wijst uit dat werken en winkelen de beste piste is. Zowel vanuit commercieel oogpunt als vanuit het respect voor de erfgoedwaarden. Vastgoedvennootschap Qrf is van in het begin mee in het verhaal.


Sterk bouwteam

Het is trouwens de eerste keer dat een aannemer mee aan de (teken)tafel zit van bij het begin. Een sterke aanvulling op onze expertise als erfgoedarchitecten. Van bij aanvang vormen we een compatibel bouwteam. Nog een primeur: onze eerst kennismaking met het Bouw Informatie Model (BIM). 


Gelaagd project

Werken en winkelen dus. Concreet? Kantoren verdeeld over de twee verdiepingen plus twee extra lagen bovenop en commerciële ruimtes op het gelijkvloers. 

Zoals altijd start aNNo met een grondige studie van het oorspronkelijke plan van Stynen.  Eerst verdiepen we ons in de brutalistische betonstructuur en de leesbaarheid ervan in de plafonds en de gevel. Van hieruit formuleren we inspiraties en uitgangspunten. 

Belangrijke eisen: meer daglicht en ook de circulatie moet beter. Het meest precair is de toevoeging van de twee nieuwe bouwlagen. In dat huzarenstuk tonen we onze expertise als erfgoedarchitecten. De extra toplagen vormen een logische herinterpretatie van Stynens architectuur. De Gentse kwaliteitskamer waardeert onze aanpak en keurt het ontwerp goed. Een cruciale stap in dit project.


Hommage aan Stynen

Zeg je Stynen, dan denk je aan beton. En dat is niet meteen het duurzaamste materiaal. Bovendien verdragen de twee extra verdiepingen omwille van stabiliteitsvereisten enkel lichtere materialen. Dus gaan we voor een eigentijdse vertaling van het bestaande betonskelet in een nieuwe structuur van beton en staal. De houten frames in de extra bouwlagen verwijzen naar de betonnen rasters in de bestaande gevels. 


Symbiose tussen oud en nieuw

Naast de extra toplagen, optimaliseren we ook het bestaande gebouw. Zo strippen we de elementen die tijdens de Fnac-periode zijn toegevoegd. Op die manier krijgen de oorspronkelijke kolommen opnieuw een welverdiende plek in het voetlicht. 

Het recent schrijnwerk aan de achterzijde wordt vernieuwd met een detaillering die dichter aanleunt bij het oorspronkelijke ontwerp. Om meer daglicht binnen te trekken, voorzien we twee vides in ons ontwerp. Op die manier optimaliseren we de bestaande ruimte met respect voor Stynens architectuur en voegen we nieuw lagen toe als eigentijdse herinterpretatie ervan. Oud en nieuw dansen zo in harmonieuze pas de deux de toekomst tegemoet.