Stadhuis Leuven kiest voor innovatie en erfgoed

Stadhuis van Leuven, Leuven

“Het winnende ontwerp overtuigde door een aantal slimme zetten.” Leo Van Broeck, toenmalig Vlaams Bouwmeester, over aNNo’s ontwerpvoorstel voor het Stadhuis van Leuven. Samen met architectenbureau FELT stellen we een ontwerp voor de toekomst voor. Een open huis waar verleden, heden en toekomst organisch samenkomen.

Van gesloten naar open huis


Sinds de verhuis van de stadsdiensten, eind 2009, heeft het Stadhuis van Leuven nog een beperkte politieke en ceremoniële functie. Nu en dan waait er toevallig nog een verdwaalde toerist binnen.

Maar een gotisch topmonument op zo’n iconische plek smeekt om een nieuwe invulling. aNNo stelt zich een stadhuis van de toekomst voor, een open huis waar iedereen vrij kan binnenwandelen. Een plek waar je Leuven beleeft, zowel haar rijke verleden, heden en toekomst.

Antichambre


Grootste uitdaging? De multifunctionele invulling, optimale toegankelijkheid en circulatie. We focussen ons op één plek: de ‘corps de garde’. Deze aanbouw ondergaat de ingrijpendste metamorfose als een vernieuwd hedendaags onthaal naar het historisch gedeelte.

Maximale toegankelijkheid is in dit project het sleutelwoord. Als theater van de stad zuigt de nieuwe aanbouw de bezoekers naar binnen. De benedenverdieping doet dienst als onthaal, terwijl van hieruit ook het historische monument optimaal bereikbaar wordt, zowel via een trap als lift.

Design by reference


Het ‘corps de garde’, waarvan de gevel behouden blijft, krijgt twee extra bouwlagen. Hedendaagse architectuur met een knipoog naar de omliggende historische gebouwen. Of ‘design by reference’. We eigenen ons de vormentaal van vroeger toe maar maken de vertaalslag naar het nu. 

Stel je dit voor: de octagonale bovenbouw zoekt de verwantschap op met de gotiek in de hoektorentjes, het hoogkoor en de kranskapellen van de Sint-Pieterskerk. Terwijl het fijne beeldhouwwerk de inspiratie vormt voor een hedendaagse variant. Met innovatieve technieken en vormgeving zoals 3D construeren we een nieuwe stenensluier. 

Verleden, heden en toekomst


De buitenkant van het stadhuis en de historische binnenruimtes worden grondig gerestaureerd. Ook hier kijken we naar welke elementen waardevol zijn om te bewaren en waar nieuwe duurzame technieken een meerwaarde kunnen bieden. 

De lat ligt hoog want Leuven dingt mee naar de titel van Europese Culturele Hoofdstad 2030. Met het Stadhuis als visitekaart wil ze een voorbeeld zijn op het vlak van duurzaamheid en innovatie. Met ons ontwerp tonen we aan dat innovatie en erfgoed perfect kunnen samengaan, dat zegt ook Leo Van Broeck: 

“Het project toont aan dat grondige vernieuwing en invasieve verbouwing perfect kan samengaan met respect en opwaardering van het erfgoed dat op die manier een nieuw leven en een nieuwe relevante functie krijgt in de stad.”


foto's huidige situatie Tim Van de Velde, aNNo architecten
Visualisaties wedstrijdontwerp door Make Me