Revalue: nieuwe architecturale perspectieven voor erfgoedprojecten

Revalue, Gent

aNNo architecten & het departement architectuur KULeuven bundelen hun design & academische vaardigheden in het praktijkonderzoek REVALUE: nieuwe architecturale perspectieven voor erfgoedprojecten.

Tabula rasa of tabula Plena?


Revalue vertrekt van de vaststelling dat de “Tabula Plena” het nieuwe kader vormt voor architectuurprojecten. In tegenstelling tot de tabula rasa is Vlaanderen, en bij uitbreiding Europa, aanbelandt in een ruimtelijke situatie waarin allerhande fascinerende en historische objecten & systemen, fragmenten & overblijfselen, concepten & ideeën, sporen & betekenissen, gebouwen & structuren aanwezig zijn. Opgehoopt binnen het stedelijk weefsel in de loop der tijd zonder een duidelijke hiërarchie.

Afstanden overbruggen


Het project REVALUE wil de almaar uitdeinende gebouwde omgeving in Vlaanderen vanuit een architecturaal oogpunt bevragen en uitdagen. Kunnen we de disciplines van architectuur, conservatie & stedenbouw op elkaar afstemmen om de gecureerde afstand tussen architectuur en conservatie te overbruggen? Hoe zouden we de eindeloos groeiende geschiedenis van landschappen en plaatsen, van bouw- en ontwerptradities, van materialen en ideeën kunnen integreren binnen het nieuwe architecturale referentiekader, gericht op verandering? Waarom zou een "architecture by reference" zoals aanwezig in de architectuurpraktijk van aNNo architecten (deep site learning, associatief verkennen en ontwerpen) relevante resultaten kunnen opleveren?

Onder begeleiding van een wetenschappelijk academisch comité, onder voorzitterschap van promotor prof. dr. Thomas Coomans, ontwikkelt het onderzoek zich gedurende 2021 - 2024.