Pastorie van Balegem: slapen in historisch erfgoed

Pastorie van Balegem, Balegem

De pastorie van Balegem staat niet enkel in de schaduw van de kerk, ze staat ook al een tijdje leeg. Tot in 2013. Een jong koppel laat zijn oog vallen op dit hoge bakstenen dubbelhuis in neoromaanse stijl. Architect E. de PerreMontigny, mag gerust zijn. Het gebouw uit 1871 straalt opnieuw de grandeur van weleer uit. Vandaag is het een B&B met klasse en slapen de gasten in hedendaags comfort.

Ontwerpend onderzoek


Een B&B in een historisch pand aan de voet van de Vlaamse Ardennen. Wanneer de eigenaars op de pastorie in Balegem botsen, moeten ze geen twee keer nadenken. Een droom die eindelijk in vervulling gaat. De verwaarloosde toestand nemen ze voor lief. Door de verschillende verbouwingen heen zien ze de authentieke schoonheid en het potentieel van het pand. 

Samen met architect Bart van Wetter gaat aNNo de uitdaging aan: een zoektocht naar het ideale scenario op maat van de eigenaars en het monument. Het resultaat van grondig ontwerpend onderzoek, workshops met de eigenaars, maquettes en niet te vergeten: constructieve vergaderingen met de erfgoedconsulent, de brandweer en stedenbouw. Overleg en communicatie. Het is voor aNNo een cruciale sleutel bij elke samenwerking. Wanneer de vergunning binnen is, kan het echte werk kan beginnen.  

Wat verborgen ligt zichtbaar maken


Het pand is door de jaren heen verschillende keren verbouwd. Veel authentieke elementen liggen verscholen achter voorzetwanden en hoge plafonds. Uit ons onderzoek blijkt dat restauratie in zijn oorspronkelijke staat de beste optie is. 

Zware structurele ingrepen zijn hier niet nodig. De eigenaars steken mee de handen uit de mouwen. Aangenaam verrast botsen we op historische afwerkingen zoals marmerimitaties die we aan een zorgvuldige restauratie onderwerpen. Idem voor het oorspronkelijke binnenschrijnwerk met houtimitatie, schouwen en pilasters. Grootste uitdaging hier? De integratie van de technieken. Zo hebben we bijvoorbeeld gewerkt met een tracé in een schouw. Subtiele en creatieve oplossingen die de kamers hun statigheid teruggeven.  

De houten buitenschrijnwerkgehelen met prachtige bovenlichten worden hersteld. De ramen gerestaureerd en gereconstrueerd naar historisch model. De unieke mystieke lichtinval door de getrokken ambachtelijke beglazingen doet het gebouw uiteindelijk heropleven. Verder worden de gevels gereinigd, de daken gedicht en geïsoleerd. 

Erfgoed in hedendaags comfort


Een herbestemming tot B&B betekent ook maximaal comfort voor je gasten. In harmonie met de karakteristieke eigenschappen van dit historische pand integreren we subtiel een designkeuken in de leefruimte en badkamers in de gastenkamers.  

De eigenaars zelf wonen op de zolderverdieping. 

Het resultaat mag er zijn: een B&B waar je tot rust komt in hedendaags comfort én een stukje geschiedenis leest tussen de tegels. Dat zeggen niet alleen wij, maar dat lezen we ook in het gastenboek: 

“Een weekend verbleven in dit prachtig gerestaureerd pand. Alles was top: ... een geslaagde mix van oud, vintage, nieuw en design ...”


foto's realisatie door Tim Van de Velde, Judith Rabbe