Liers Begijnhof: combinatie van historisch stadsweefsel en eigentijds wooncomfort

Begijnhof Lier, Lier

Keep it simple. De kern van het wonen is in se erg eenvoudig. Dat bewijzen de oorspronkelijke begijnhofhuizen: een centrale hal met aan weerszijden een kamer met haard. En een open zolder. Voor de restauratie en herbestemming van zeven huizen van het begijnhof van Lier keert aNNo terug naar het fundamentele basistype van een woning. 

Ontwerpmatig onderzoek vanuit een scherpe analyse


Dit project omvat de restauratie van zeven woningen uit het begijnhof van Lier. In totaal bestaat dit typische dertiende-eeuws stratenbegijnhof uit 11 straten en 162 huisjes. In 1998 wordt dit begijnhof net als 12 andere hoven in België erkend als UNESCO werelderfgoed.  

aNNo staat in voor het ontwerpmatig onderzoek en technische uitwerking van de nieuwe aanbouwen. Hiervoor werken we samen met een gerenommeerd restauratiebureau: Studio Roma. Een uitgelezen kans om een groter project onder de loep te nemen. En ook een opportuniteit om onze visie verder uit te puren: ontwerpmatig onderzoek vanuit een scherpe analyse. 

Herontdekking van de basis van wonen


In deze case is dat de herontdekking van het fundamentele basistype van wonen in een begijnhof en dat principe vertalen naar wonen in de eenentwintigste eeuw. Die basisstructuur zowel op de begane grond als op de eerste verdieping bestaat uit een centrale hal met aan weerszijden een kamer met haard. De bovenste verdieping bevat een open zolder. Maar door de jaren heen ontstaat een wirwar aan verbouwingen en aanbouwen. 

Hedendaags wooncomfort in een erfgoedkader


Eerste stap is dan ook de punctuele afbraak van die annexen en het ontwerpen van nieuwe inbreidingen die extra leefruimte creëren en passen binnen het intieme karakter van de begijnhofwoning. Resultaat? De authenticiteit van de woning én de hedendaagse kwaliteit van de annexen vinden elkaar op een respectvolle manier. 

We restaureren zorgvuldig de gevels, daken en bewaarde historische interieurs. De historische en nieuwe materialen blenden op organische manier tot één geheel. En dat zowel binnen als buiten. De gerestaureerde begijnhofhuizen zijn klaar om opnieuw de geschiedenis in te gaan als oerdegelijke woningen.

Foto's realisatie door Andre Nullens

Meer zoals dit: