Ontvangstruimte Vlaamse Zaal bloeit open na renovatie
Vlaamse zaal, provinciedomein Raversyde Oostende
Het Domein Raversyde kent een groot succes. En dat betekent: veel volk over de vloer waardoor het overzicht soms zoek is. In het verlengde van de herinrichting van het openluchtparcours mag aNNo de ontvangstruimte optimaliseren. Onze aanpak: leesbaarheid en ruimtelijkheid. Op een organische manier de bezoekers door het gebouw naar het buitenparcours leiden en het erfgoed opnieuw laten spreken.
Van kantine tot tentoonstellingsruimte
Maar eerst even terug in de tijd. In 1932 verbouwt baron Goffinet de oude villa Boncquet tot garage en appartement. Tijdens WO II doet de villa dienst als kantine voor Duitsers. In 1950 renoveert prins Karel de kantine grondig tot wat tot vandaag bekend staat als de Vlaamse Zaal, een tentoonstellingsruimte voor zijn privécollectie. Door de jaren heen volgen verschillende aanpassingen elkaar op. Zo doet de voormalige garage nu dienst als inkom en balie van het buitenparcours.
Logisch van a naar b
Grootste uitdaging: de grote publieksaantallen op een zo efficiënt mogelijk manier ontvangen én doorheen het gebouw naar het buitenparcours leiden. Ook toegankelijkheid voor mindervaliden is een belangrijke maatstaf. Praktische uitdagingen die erfgoedwaarden niet in de weg hoeven te staan. Integendeel. Aan de inkom vervangen we de bestaande sas door een eenvoudige schuifdeur. Een aanzienlijke ruimtebesparing die het onthaal meteen een gevoel van openheid geeft.
Erfgoed intact
We breken de oorspronkelijke berging open waardoor er opnieuw ruimte vrijkomt. En nog belangrijker: de oervorm van de Vlaamse Zaal laten we zo intact.
Belangrijkste ruimtelijke ingreep: een multifunctioneel meubel in het onthaal. Het meubel markeert duidelijk het begin van het parcours en scheidt ook het private van het publieke deel. Met andere woorden: de ruimte is leesbaar en tegelijk open. Vanaf nu heeft de onthaalmedewerker meteen een duidelijk overzicht over de publieksstroom. Het meubel draagt nog meer troeven. Je kan het inzetten als shop, lockers, opbergruimte,…
Interieur en exterieur
Verder hebben we veel oog voor het interieur. Geen enkel detail ontsnapt aan onze aandacht. Zo hebben we de cijfers van de lockers en het logo uitgefreesd in de oorspronkelijke vorm.
We trekken de lijn van de ruimtelijke logica door naar buiten. Ook hier is nu de publiek toegankelijke zone duidelijk afgebakend van de betalende zone. Zo hebben we de reeds bestaande halfronde muren opgemetst. Met een knipoog naar originele kenmerken op de site hebben we in de poorten de ramen uit villa Bastien, vandaag het Groen Geruite Huis, verwerkt. We schilderen het geheel in het groen, zo gaat het enerzijds organisch op in de omgeving, anderzijds refereert de groene tint naar de kenmerkende kleur van het schrijnwerk van het Memoriaal Prins Karel, op zich al erg beeldbepalend voor de site.
Foto's realisatie door Filip Dujardin
Meer zoals dit: